Ben weer terug van vakantie. We hadden een heerlijke tijd in Denemarken en Zweden. Komende maandag begint onze werkweek weer. Altijd een uitdaging om het vakantiegevoel vast te houden. Maar als ik me er bewust mee bezig houd, lukt het me wel om het nog een tijdje vast te houden. Daarom deel ik graag een paar tips;
  1. Plan je terugkeer naar het werk zo, dat je wat tijd hebt om aan te passen, voordat je weer begint. Probeer niet meteen op de eerste dag na je vakantie al een volle werkdag te hebben. Geef jezelf even wat ruimte, om weer in het thuis ritme te komen.
  2. Begin je werkdag rustig en neem de tijd om je e-mails te lezen en je takenlijst te organiseren. Het vermijden van overhaaste situaties aan het begin van de dag, kan je helpen om stress te verminderen.
  3. Houd je net als ik van een vakantiesouvenir zoals bijvoorbeeld een armbandje, kettinkje?  Houdt deze voorlopig nog even om. Zulke herinneringen kunnen helpen om een ontspannen gevoel op te roepen, zelfs tijdens drukke werkdagen.
  4. Neem gedurende de dag regelmatig korte pauzes om even te ontspannen. Maak een korte wandeling buiten, haal een kopje kruidenthee of doe een korte yoga/meditatie of ademhalingsoefening. Zulke pauzes kunnen je helpen om ontspannen te blijven.
  5. Probeer overwerk zoveel mogelijk te vermijden, vooral in de eerste weken na je vakantie. Het is van groot belang om een goede werk-privébalans te behouden om je ontspannen gevoel te behouden.
  6. Deel je vakantie-ervaringen met collega’s. Dit kan helpen om een positieve sfeer op de werkplek te creëren en je in een ontspannen stemming te houden.
  7. Plan je volgende vakantie! Het vooruitzicht van een volgende vakantie, kan je helpen om je gemotiveerd te houden en enthousiasme op te wekken.

Het is heel normaal om enige tijd nodig te hebben, om weer in het werkritme te komen na een vakantie. Wees mild naar jezelf en geef jezelf de ruimte om weer aan te passen. Kalm aan!

Merk je dat je toch snel weer in de stress schiet? Besteed dan in je vrije tijd even wat meer aandacht dan normaal aan zelfzorg. Plan je me-time in en beweeg (bijvoorbeeld wandelen, zwemmen of fietsen), ontspan (bijvoorbeeld met yoga, Reiki, meditatie of een ontspanningsmassage) en eet gezond. Dan kun je er tijdens je werkweek weer beter tegenaan!

Liefs, mij