Wat is Tactiel Stimulering?
Tactiel Stimulering is een van oorsprong Zweedse, wetenschappelijk bewezen, aanrakingsmethode. Het betekent letterlijk ‘Tastzin Activatie’.
In je huid is jouw belangrijkste zintuig, de tastzin, aanwezig. Tactiel Stimulering activeert door middel van bewuste, medium-touch aanraking, de ’tast-antennes’ in de huid. Deze tastreceptoren stimuleren de hersenen om het hormoon oxytocine aan te maken. Oxytocine is het hormoon van rust, herstel en verbinding. Eigenlijk ook wel de tegenhanger van cortisol en adrenaline. Dit “gelukshormoon” heeft aantoonbare positieve effecten op het “lekker in je vel zitten.”
Verhoging van het zelfbewustzijn
De behandeling heeft nog een tweede belangrijk effect. Door de zachte huidmassage ‘huis’ je namelijk beter in je lichaam. Je voelt letterlijk hoe je lichaam in elkaar zit. Al je ledematen en gewrichten worden rustig en bewust aangeraakt , volgens een vaste structuur. Je lichaamsbewustzijn wordt hierdoor vergroot en daarmee vergroot jouw zelfvertrouwen.
Kenmerken van de massage
Tactiel Stimulering kenmerkt zich door strijkbewegingen, kruislingse bewegingen over de huid en vasthouden van gewrichten. De vaste structuur biedt herkenbaarheid (vaak vanaf een tweede behandeling) en daarmee een veilig gevoel. Alleen dat lichaamsdeel dat behandeld wordt, ligt vrij van handdoeken. Je ligt op een comfortabele massagetafel, onder speciale, zachte handdoeken. Het beste effect bereik je door middel van huid-op-huid contact. Echter de huidmassage kan ook over de kleding heen gegeven worden.
Tactiel Stimulering ontwikkeld in Zweden, nu ook in Zeist
Bij ons in Nederland is Tactiel Stimulering nog relatief onbekend. Maar in Zweden is TS al sinds de jaren ’90 erkend en veelvuldig toegepast. Met de zachte massage van de huid wordt de kwaliteit van leven van cliënten enorm bevorderd!
Ook op Zweedse basisscholen wordt de zachte massagemethode Tactiel Stimulering toegepast. Onderzoek wijst uit dat op scholen waar kinderen elkaar respectvol aanraken (over de kleding heen), pesten minder voorkomt!
“Aanraking gaat ook over het geven en krijgen van waardering, omdat je ermee zegt; jij mag er zijn, ik mag er zijn.”


